Άρωμα εκλογών μέσω Λιβύης

Έλληνες  13/04/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο του Μιχαήλ Παναγιωτόπουλου,

Αντιναυάρχου (ε.α.) ΠΝ

Στην Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής

Αφού ο Μητσοτάκης ολοκλήρωσε τις χειμερινές μετακινήσεις του στην επικράτεια, αφού κάλυψε το κέντρο (Κολωνάκι), την Αττική (Πάρνηθα) και τα νησιά του Αιγαίου (Ικαρία), τώρα που μπήκε η άνοιξη είπε να αρχίσει τις εξορμήσεις του και τις επαφές του με το εξωτερικό. Η αρχή έγινε στις 23 Μαρτίου με την επίσκεψή του στο αεροπλανοφόρο των Ηνωμένων Πολιτειών, USS Dwight D. Eisenhower, που ήταν ελλιμενισμένο στη ναυτική βάση της Σούδας. Εκεί ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις της δύναμης των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε την στενή σχέση Ελλάδας με ΗΠΑ και τις παραχωρήσεις που κάνουμε στη Βάση της Σούδας με πενιχρά ανταλλάγματα και τους ενημέρωσε επίσης ότι μένει εκεί κοντά, 10 λεπτά απόσταση.

Η περιοδεία συνεχίστηκε την Τρίτη 6 Απριλίου, αυτήν την φορά με την επίσκεψη στην Λιβύη, συνοδευόμενος από τον ΥΠΕΞ, Δένδια, την κυβερνητική εκπρόσωπο Πελώνη, τον ειδικό απεσταλμένο ΥΠΕΞ για θέματα Λιβύης, πρέσβη Χριστόδουλο Λάζαρη, τη διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβειρα Ελένη Σουρανή και τον επιτετραμμένο της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Τρίπολη, Ιωάννη Σταματέκο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία επαναλειτουργίας της πρεσβείας μας στην Τρίπολη, στο γενικότερο πλαίσιο επαναλειτουργίας των πρεσβειών των χωρών της ΕΕ στην Λιβύη. Το ερώτημα είναι γιατί πήγε ο Μητσοτάκης, γιατί «ανέβασε» το επίπεδο της επίσκεψης. Λογικά η παρουσία του ΥΠΕΞ και μόνο θα ήταν πέρα από επαρκής (όσον αφορά το επίπεδο εκπροσώπησης). Ο λόγος της επίσκεψης θα γίνει εύκολα αντιληπτός στη συνέχεια.

Η πρώτη πρεσβεία που λειτούργησε ξανά είναι η Γαλλική στις 29 Μαρτίου. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δεν πήγε βέβαια στη Λιβύη, αλλά δέχθηκε στο Παρίσι τον επικεφαλής του Ανώτερου Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, τον Μοχάμεντ αλ Μένφι (πρώην πρέσβη της Λιβύης στην Ελλάδα, τον οποίο διώξαμε λόγω του συμφώνου ΑΟΖ της Τουρκίας με τον πρώην πρόεδρο Σάρατζ). Ο Μακρόν στη συνάντηση επανέλαβε την «απαίτησή» του για την άμεση αποχώρηση Τούρκων και Ρώσων μισθοφόρων και στρατιωτικών από το λιβυκό έδαφος.

Στην συνέχεια στις 04 Απριλίου επισκέφθηκε την Λιβύη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, φέρνοντας σαν δώρο 50.000 δόσεις εμβολίων, πιθανότατα της Pfizer (η Λιβύη έχει παραλάβει 100.000 δόσεις του ρωσικού Sputnik V). Όπως δήλωσε «Θα εργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση και θα την στηρίξουμε».

Ακολούθησε ο Μητσοτάκης, τυπικά αποδεχόμενος την πρόσφατη πρόσκληση του Λίβυου Π/Θ Ντμπεϊμπά. Ο Π/Θ μετέφερε μήνυμα «στήριξης, ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας και ιδιαίτερα στον τομέα των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών», αλλά βασικός του σκοπός ήταν «…να αναδείξω την επαναλειτουργία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη ως ορόσημο της δυναμικής επανεκκίνησης των ελληνολιβυκών σχέσεων και να μεταφέρω μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της Λιβύης για ειρήνη και για πρόοδο, τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΟΗΕ». Έκανε επίσης αναφορά στην (ψευδο)συμφωνία ΑΟΖ Τουρκίας-Σάρατζ λέγοντας «Ασφαλώς για εμάς πολύ σημαντικό είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ όπως ρητά έχει αποφανθεί το ευρωπαϊκό συμβούλιο».

Πέρα από την στήριξη της ανασυγκρότησης της Λιβύης (αυτό εκτιμώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο, ιδιαίτερα με την συγκεκριμένη «μεταβατική» κυβέρνηση η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται να «λάδωσε» για να σχηματιστεί), ο Μητσοτάκης περιμένει την Λιβύη να αποκηρύξει από μόνη της τη συμφωνία με την Τουρκία, επικαλούμενος την «εξουσία» του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Φαίνεται ότι του διαφεύγει ότι η Τουρκία έχει στηρίξει τις κυβερνήσεις της Λιβύης, ότι διατηρεί στρατιωτική βάση στη χώρα αυτή και ότι ο ίδιος ο επικεφαλής του προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης ο Αλ Μένφι, πρώτα από όλα επισκέφθηκε την Τουρκία και συνομίλησε με τον Ερτογάν. Σε αυτό το κλίμα, ο Λίβυος Π/Θ απάντησε στον Μητσοτάκη ότι «…Επιβεβαιώνουμε πως πρέπει οποιαδήποτε συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη να βελτιώνει τις σχέσεις μας και ακόμη να ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Τουρκίας… Εμείς φροντίζουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και του λαού μας». Δηλαδή ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για ακύρωση της συμφωνίας ΑΟΖ Τουρκίας-Σάρατζ.

Συμπερασματικά, εκτός από γενικά ευχολόγια δεν υπήρξε κάτι θετικό, κάτι χειροπιαστό, κάτι ουσιαστικό. Η γενική συνεργασία είναι μια αναμενόμενη επιδίωξη, αλλά ακόμη και από τη σύνθεση της αποστολής δεν φάνηκε να έχει γίνει η σχετική προετοιμασία για χειροπιαστά αποτελέσματα. Αντίστοιχη αποστολή της Τουρκίας στην Ρωσία προ ετών διέθετε πενήντα περίπου επιχειρηματίες. Η αποστολή του Π/Θ απέβλεπε στην «ενημέρωση» και στην τυπική/διαδικαστική διπλωματία επαναλειτουργίας της πρεσβείας στην Τρίπολη και του προξενείου στην Βεγγάζη σε δεύτερη φάση.

Όσον αφορά τη συμφωνία ΑΟΖ Τουρκία-Σάρατζ, η λύση είναι αυτή που έχουν καταδείξει οι πατριώτες «Έλληνες», η επέκταση των Χωρικών μας Υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, οπότε καταργείται αμέσως η εν λόγω συμφωνία ΑΟΖ. Δεν πρέπει να «παρακαλούμε» τους άλλους για τα δικά μας δίκαια. Η Λιβύη πολύ σωστά δήλωσε ότι φροντίζει για τα συμφέροντα της χώρας και του λαού της. Ο κος Π/Θ γιατί φροντίζει και πού άραγε στοχεύει;

Κατά την εκτίμησή μου, δύο πρέπει να είναι οι στόχοι του Π/Θ σε αυτήν την επίσκεψη. Ο πρώτος αφορά στις σχέσεις μας με την Τουρκία, όπου ο κος Μητσοτάκης θέλει να δείξει στο εξωτερικό (βλέπε Γερμανία και ΗΠΑ) ότι συνεχίζει την πολιτική εξυπηρέτησης των «μεγάλων» συμφερόντων και ενισχύει, στην παρούσα φάση έμμεσα, τον διάλογο με την Τουρκία παρά τις συνεχείς διεκδικήσεις της. Ο δεύτερος αφορά το εσωτερικό, στην ενίσχυση του κόμματος της ΝΔ, ώστε να προσπαθήσει να αντισταθμίσει όλες τις αρνητικές τάσεις υπό τα δεδομένα των κρίσεων της πανδημίας, του καταποντισμού της οικονομίας, του συνεχούς εποικισμού, των αρνητικών εκδηλώσεων και των συνεχών «σκανδάλων» τύπου Λιγνάδη και Φουρθιώτη.

Αυτή η προσπάθεια προβολής της ΝΔ έρχεται να την υποβοηθήσει σε σχέση με τα αρνητικά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων του περασμένου μήνα και επίσης να προστεθεί στα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με τη πιθανώς εξεταζόμενη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Σε αυτές όμως τις εκλογές το κόμμα μας, το πατριωτικό κόμμα των «ΕΛΛΗΝΩΝ» είναι έτοιμο να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει μέσα στην Βουλή, την θέση που αποζητά το πλήθος των πολιτών που νοιάζονται πραγματικά όπως δήλωσε αντίστοιχα ο Λίβυος Π/Θ, για το συμφέρον της χώρας και το συμφέρον του λαού. Οι εκλογές φαίνεται ότι πλησιάζουν και εμείς είμαστε εδώ, έτοιμοι και δυνατοί. Μετά τις άγιες ημέρες της Σαρακοστής θα έρθει η πολυπόθητη Ανάσταση. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης