Εμβόλια και Πολεμικό Ναυτικό

Έλληνες  09/04/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο του Μιχαήλ Παναγιωτόπουλου,

Αντιναυάρχου (ε.α.) ΠΝ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Pronews, μια ιδιαίτερα περίεργη κατάσταση έχει σημειωθεί στα πληρώματα που υπηρετούν σε Υποβρύχια του ΠΝ. Συγκεκριμένα, ένα μέρος των πληρωμάτων τελεί «υπό κράτηση», επειδή αρνούνται να εμβολιαστούν! Σε ένα μάλιστα υποβρύχιο, συνολικά 21 άτομα είναι υπό περιορισμό εντός του σκάφους και απαγορεύεται να βγουν έξω 7 ημέρες πριν ξεκινήσει η αποστολή τους.

Τα στελέχη αυτά πριν να επιβιβαστούν στο υποβρύχιο, έχουν υποβληθεί σε Rapid τεστ αλλά και σε PCR τεστ με αρνητικά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά παραμένουν εντός με απαγόρευση εξόδου, ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί μπορούν μετά την παύση της εργασίας να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Τρία είναι τα σημεία που πρέπει να εστιάσουμε.

Πρώτον το μεγάλο ποσοστό των στελεχών. Αφού πρόκειται περί υποβρυχίου, το μέγεθος του πληρώματος είναι μικρό σε σχέση με τα μεγάλα πλοία επιφανείας, οπότε το ποσοστό αυτό είναι αρκετά σημαντικό. Ιδιαίτερα όταν το υποβρύχιο εκ κατασκευής δεν διαθέτει συνεχή και μεγάλη ροή φυσικού αέρα εντός του πλοίου.

Δεύτερον το οξύμωρο της κατάστασης. Όλοι λογικά έχουν κάνει Rapid τεστ και PCR τεστ με αρνητικά αποτελέσματα, άρα θεωρητικά δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό. Το υπόλοιπο πλήρωμα, έχει μεν κάνει το εμβόλιο, αλλά σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ιατρικά δεδομένα είναι δυνατόν να νοσήσει, είτε ευρίσκεται εντός του πλοίου, είτε εκτός πχ σε σουπερμάρκετ. Οπότε μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος από τους εμβολιασμένους που εξέρχονται παρά από τους μη εμβολιασμένους που έχουν αρνητικό τέστ.

Τρίτον, η ακολουθητέα πρακτική από οργανισμούς που απασχολούν πολλούς εργαζόμενους αλλά και προσκεκλημένους, όπως τα κανάλια της τηλεόρασης (Βλέπε Παπαδόπουλο και «Μένουμε Σπίτι» ενώ με αρνητικό τεστ μπορεί να γίνει κανονικά η εκπομπή «Στην Υγεία μας ρε Παιδιά») είναι να γίνεται το Rapid ή το PCR τεστ και εάν είναι αρνητικό δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Το ίδιο ισχύει και στις διεθνείς μεταφορές, ιδιαίτερα με αεροπλάνο, όπου οι συνθήκες αερισμού και συνωστισμού στην πτήση είναι παρόμοιες με αυτές του υποβρυχίου εν πλω.

Εκτιμώ ότι δεν είναι δυνατόν να υποτιμάται σε τόσο χαμηλά επίπεδα ο ανθρώπινος παράγοντας, προτάσσοντας την απαίτηση για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων εν γένει, την στιγμή που δεν υπάρχει καμία επίσημη και στοιχειοθετημένη έρευνα που να αποδεικνύει ότι ο μόνος ασφαλής τρόπος προφύλαξης είναι ο εμβολιασμός, οπότε θα εξασφαλίζονταν οι απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Το αντίθετο, υπάρχει το ψήφισμα υπ΄ αριθ. 2361 του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου αναφέρεται ότι ««οι πολίτες να ενημερωθούν, ότι οι εμβολιασμοί ΔΕΝ είναι υποχρεωτικοί και ότι κανείς δεν μπορεί να υποχρεωθεί πολιτικά, κοινωνικά ή με οιονδήποτε άλλο τρόπο να εμβολιασθεί, εάν δεν το επιθυμεί ο ίδιος» (παράγραφος 7.3.1) και ότι «κανένας δεν θα διακρίνεται αρνητικά επειδή δεν έχει εμβολιαστεί» (παράγραφος 7.3.2). Δεν είναι δυνατόν να «Φυλακίζεται», να «Τιμωρείται» και να «Περιθωριοποιείται» όποιος δεν έχει κάνει το εμβόλιο.

Πρέπει λοιπόν η ηγεσία του ΠΝ αλλά και όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, να επανεξετάσουν το όλο θέμα, βασιζόμενοι σε επίσημα στοιχεία για την πλήρη αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού και να θεσπίσουν διαδικασίες που θα συνδυάζουν τόσο τη ζητούμενη άμυνα στον ιό όσο και την ανθρώπινη διαχείριση του προσωπικού. Εδώ πρέπει πάντοτε να έχουμε στο νου μας ότι ο βασικός παράγοντας της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι το υψηλό επίπεδο κατάρτισης του προσωπικού, οπότε δεν θα πρέπει να το παραμελούμε τόσο κατάφωρα.

Στον αντίποδα της επισταμένης μέχρι υπερβολής όπως σε αυτήν την περίπτωση προτροπής για εμβολιασμό, ας εξετάσει η ηγεσία την πιθανότητα απωλειών στελεχών λόγω του εμβολιασμού, για να καταλάβει ότι απαιτούνται ιδιαίτεροι χειρισμοί και διαδικασίες.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης